Radionica o aktuelnostima u sistemu PDV-a u EU jača kapacitete poreskih službenika u Srbiji

Beograd, 12. septembar - Dvodnevna radionica o trendovima u PDV sistemu Evropske unije (EU), na kojoj je učestvovalo oko 20 državnih službenika i službenica, održana je 11. i 12. septembra u prostorijama Centralne Poreske uprave u Beogradu. Radionica je imala za cilj da polaznike i polaznice upozna sa aktuelnostima u PDV sistemu u EU, nudeći im dragocene uvide u najbolje prakse zemalja EU, kao i potencijalne prednosti primene Sistema razmene informacija o PDV-u (VIES) za Srbiju na njenom putu pristupanja EU. 

Radionicu je vodio međunarodni stručnjak za aktuelne trendove u sistemu PDV-a u EU Markus Drost.

- Srbija već sada ima kontakte sa zemljama članicama Evropske unije, a kada uđe na evropsko tržište doći će do ukidanja granica i ekonomska razmena će se značajno povećati. Slobodno tržište je ključno za evropski PDV sistem, a ulazak Srbije na to tržište biće veliki podsticaj za evropsku i, svakako, srpsku privredu.  Zbog toga je važno da vaša zemlja već sada razmišlja o tome šta može da učini kako bi se što bolje pripremila, a jedna od stvari jeste obuka službenika koji se bave carinskim i poreskim poslovima, kaže Drost.

Prvog dana, učesnici/ce su se bavili organizacionom strukturom i operativnim zadacima Centralne kancelarije za vezu (Central Liaison Office – CLO), okvirima administrativne saradnje među zemljama EU, uključujući automatske i specifične zahteve za informacijama koje su deo operativnih mehanizama VIES Sistema. Drugog dana pojašnjeno je kako u sistemu EU funkcionišu refundacije PDV-a, razlike u naplati PDV-a za prekograničnu prodaju, a posebno je razmotreno pitanje PDV-a za najčešće korišćene poslovne alate.

- Tema ove radionice je vrlo aktuelna za Poresku upravu zbog toga što već imamo mehanizme  administrativne saradnje i prošle godine Republika Srbija je dobila visoku ocenu za standard razmene informacija na zahtev od Globalnog foruma o transparentnosti i razmeni informacija u poreske svrhe, odnosno OECD, čiji su standardi razmene informacija usklađeni sa standardima EU. U tom smislu, ovu radionicu vidimo kao korisnu, jer daje pregled primene standarda u jednoj razvijenoj ekonomiji kao što je Nemačka, a nama svakako mogućnost da vidimo gde smo trenutno i šta treba da uradimo u daljem radu, ističe Milka Lukač, načelnica Odeljenja za međunarodnu saradnju i razmenu informacija Poreske uprave.

Aleksandra Vukićević, šefica kontrole u Odeljenju za poresku kontrolu Centra za velike poreske obveznike učestvuje treći put na radionicama u okviru projekta “EU podrška za upravljanje javnim finansijama u Srbiji”.

- Oduševljena sam predavanjima i diskusijama koje imamo na ovim radionicama. Treba da znamo šta nas čeka kada naša zemlja uđe u EU i u kom smeru već možemo da delujemo kako bismo unapred učinili sve što možemo. Kao što je gospodin Drost rekao, kada uđete u EU, aktivira se čitav sistem, a sistem ne može preko noći da se stvori, mora da se priprema, kaže Vukićević.

Ovo je četvrta u nizu radionica koje su osmišljene tako da obuhvate najvažnije aspekte PDV sistema EU, kako bi poreskim službenicima i službenicama u Srbiji omogućile da bolje razumeju svu složenost tog sistema i da se što bolje pripreme za primenu VIES-a u Srbiji, obezbeđujući usaglašenost sa poreskim propisima EU.

Ova radionica je jedna od aktivnosti u okviru projekta „EU podrška za upravljanje javnim finansijama u Srbiji“ finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u partnerstvu sa Centrom za izvrsnost u finansijama (CEF) i Ministarstvom finansija Slovačke.

Last updated: 18. Oktobar 2024. 14:07